Menú
jue 2 feb

"Per rehabilitar el sòl pèlvic hem de conèixer les seves funcions en el nostre cos"

"Per rehabilitar el sòl pèlvic hem de conèixer les seves funcions en el nostre cos"
Convidam a na Maria Antònia Cañellas, fisioterapeuta especialitzada en sòl pèlvic, perquè ens comparteixi la seva experiència en el tema i pugui resoldre dubtes que molt sovint ens arriben a la consulta. Per aquest primer article que ha escrit per a Salut25, na Maria Antònia ens parla dels beneficis d’exercitar el sòl pèlvic i de les novetats en instrumental tècnic i clínic que accelera la seva rehabilitació.

Com ajuda la tecnologia a la recuperació del sòl pèlvic

Cada vegada és més reconeguda la importància de la rehabilitació del sòl pèlvic i, en els últims anys, són molt els aparells que han anat sorgint destinats a aquest fi. Els avanços tecnològics en aquest camp tenen una gran utilitat, ja que permeten que els pacients realitzin els exercicis domiciliaris d'una manera més controlada, augmentant el nivell de motivació i d'adherència al tractament. De dispositius per a la rehabilitació del sòl pèlvic trobem de més sofisticats i de més senzills, com ara:
  • Dispositius que empren una corrent elèctrica per a estimular la contracció de sòl pèlvic o que capten, mitjançant sensors, el nivell d'activitat muscular quan es fa un exercici i ho enregistren al telèfon mòbil.
  • Dispositius que utilitzen el seu propi pes per activar la musculatura, com els pesos vaginals o les bolles xineses.
  • I cal fer especial menció al gran nombre d'aplicacions per a telèfons mòbils que van sorgint i que et proposen una rutina d'exercicis per a que puguis seguir des de casa.
Tots aquests aparells són de gran utilitat sempre i quan el tractament sigui supervisat i controlat per un especialista. S'ha de tenir en compte que cada persona necessitarà unes recomanacions i un tractament específic i s'ha d'individualitzar per a cada cas en particular.

Quan cal utilitzar material clínic específic

L'ús de productes específics per a la rehabilitació del sòl pèlvic complementa el treball que fem a la consulta i poden accelerar la recuperació i millorar l'estat de les pacients. Es recomanen en diferents i molt variades situacions: En casos de debilitat muscular, de baix to muscular, d'incontinència urinària o de prolapse, recomanaríem diferents tipus de dispositius:
  • Aparells d'electroestimulació. És un aparell que emet senyals elèctriques, a través d'una sonda, que estimulen les fibres musculars i provoquen una contracció muscular.
  • Exercitadors de biofeedback. Capten les contraccions musculars que realitza la persona i, a través d'una pantalla o un manòmetre de pressió, la persona veu el grau de la contracció que ha realitzat.
  • Cons, bolles xineses i vibradors. S'utilitzen per a millorar el to i la força muscular.
En el postpart, es recomanen també diferents productes:
  • Cremes hidratants específiques perineals amb vitamina E per a millorar l'elasticitat de la pell en el cas que existeixi una cicatriu.
  • Cinturó pelvià postpart, per donar estabilitat a la pelvis. S'usarà les primeres 8 setmanes postpart.
Finalment, fer referència als tampons o "paraigües" vaginals que s'utilitzen per evitar les pèrdues d'orina en casos d'incontinència urinària. Aquests dispositius eleven la paret vaginal i donen el suport necessari a la uretra per a evitar les pèrdues. Es poden utilitzar en substitució als salvaslips i milloren la qualitat de vida de les pacients.

Com començar a exercitar el sòl pèlvic

El primer què hem de fer per a poder cuidar el nostre sòl pelvià són dues actuacions bàsiques i senzilles:
  1. En primer lloc, prendre consciència de la zona, ja que no es pot cuidar una zona que no es sap ni si existeix, ni quina forma té, ni les funcions que exerceix en el nostre cos. Iniciaríem doncs, l'anomenada "Presa de consciència perineal" on a través de diferents materials (dibuixos, fotografies, observació directa mitjançant miralls, calor...) s'aprèn a localitzar i a sentir la zona perineal, i a començar a adquirir-ne un control voluntari.
  1. En segon lloc, eliminaríem els factors de risc perineals. De manera general, hem de lluitar contra l'estrenyiment, hem de cuidar la nostra postura corporal en el dia a dia i hem d'evitar els exercicis que exerceixen una gran pressió abdominal (aixecar grans pesos, abdominals tradicionals o exercicis d'impacte).

Beneficis d’exercitar el sòl pèlvic

Els resultats depenen de cada cas en particular, dels seus símptomes i de l'estat de la seva musculatura però els tractaments de sòl pelvià duren una mitja de 6 mesos a 1 any, punt on es veuen els majors beneficis.