Menú
vie 12 may

Com tractar la lumbàlgia (o el lumbago)

Com tractar la lumbàlgia (o el lumbago)
Sabies que el dolor lumbar (o la lumbàlgia) és la principal causa de discapacitat abans dels 45 anys? I la tercera a partir dels 45 anys? Però encara hi ha més... Segons indiquen les estadístiques, el 80% de les persones ha patit o patirà alguna vegada aquesta lesió. Ja veus que ens trobem davant una problemàtica bastant comuna. Avui anem a explicar en què consisteix la lumbàlgia i com hauríem de tractar la lumbàlgia en cas de patir-la. Comencem!

Què és la lumbàlgia?

La lumbàlgia és una patologia que afecta a la part inferior de l'esquena, una zona coneguda com les lumbars. Abans d'entrar en profunditat, ens agradaria posar-te una mica en context. La part inferior de l'esquena és una estructura complexa, existeixen elements interconnectats i superposats: - Tendons, músculs i altres parts blanes. - Arrels nervioses i nervis altament sensibles que van de la part inferior de l'esquena a les cames i els peus. - Articulacions xicotetes i complexes. - Discos intervertebrals amb els seus nuclis gelatinosos. Una irritació o un problema en qualsevol d'aquestes estructures pot causar la lumbàlgia o un dolor que s'irradia cap a altres parts del cos. Encara que la lumbàlgia és extremadament comuna, els seus símptomes i la seua gravetat poden variar molt. Per exemple, una simple distensió muscular lumbar pot ser tan intensa que requereix una visita a la sala d'urgències, mentre que una degeneració discal podria no causar més que molèsties lleus i intermitents. El primer pas per a alleujar el dolor de manera eficaç és identificar els símptomes i diagnosticar correctament la causa de fons.

Causes i símptomes

Els pacients amb dolor lumbar experimenten forts dolors en la part inferior de l'esquena després de realitzar activitats, moviments sobtats o després d'alçar pes. La lumbàlgia pot manifestar-se mitjançant qualsevol combinació dels següents símptomes: - Una dificultat per a moure's que pot fins i tot impedir que el pacient camini o es posi dempeus. - Un dolor que s'irradia, però que rares vegades arriba per sota del genoll. - Espasmes musculars que poden ser greus. - Un dolor en l'àrea lumbar amb la palpació. Les principals causes de la lumbàlgia serien les següents: - Una sobrecàrrega mecànica, per tema laboral o esportiu. - Un estrès associat a una mala higiene postural. - Una contractura muscular postural o un traumatisme. Algunes aquestes causes solen ocórrer amb més freqüència en persones més joves que en persones majors. Els adults d'entre 30 a 60 anys són més propensos a experimentar dolors d'esquena sorgits de l'espai intervertebral (com una hèrnia discal lumbar o una discartrosis) o causats per una distensió d'un múscul de l'esquena. I en canvi, els adults majors de 60 són més propensos a desenvolupar dolor per la degeneració de les articulacions (tals com el artrosis o el estenosis vertebral) o per una fractura. Algunes lumbàlgia poden tenir afectació neurològica. A aquests casos els denominarem lumbociatàlgia. Quan hi ha afectació neurològica, molt freqüentment és per hèrnia discal.

Tractament

Existeix un tipus de procediment específic segons l'estadi en el qual es troba cada pacient:
  1. Tractament en Fase Aguda
ThermocareEl tractament ha de començar amb una fase de repòs, doncs aquesta patologia és bastant invalidant. La calor serà un bon calmant del dolor. Així que es recomana aplicar calor un mínim de 3 vegades al dia 20 minuts o els pegats de calor, que solen donar entre 6 i 18 hores de calor local. A Salut25 disposem d'una àmplia gamma d’ortesis per a les lumbars, que combinem amb diferents efectes terapèutics. Per exemple, les faixes de doble tancament, que aporten major rigidesa a la zona, i són perfectes per a combinar amb la calor. Però a part d'aquesta faixa, existeix tota una amplíssima gamma de faixes lumbars, transpirables, amb diferents altures i nivells de rigidesa. Veuen a veure'ns i t'informarem.
  1. Tractament en Fase Preventiva
mediaPer a aquesta fase, recomanem abans de res un exercici moderat per a reforçar la musculatura de la zona lumbar. Quan la lesió sigui recurrent o quan existeixi un risc alt en practicar un exercici concret, aconsellem l'ús d'una ortesis sacre lumbar, per exemple en moments d'alta intensitat laboral o davant certes activitats esportives. Una correcta higiene postural t'ajudarà a prevenir possibles recaigudes i sens dubte, practica algun esport com per exemple caminar o nadar de manera habitual, serà la teua millor prevenció! A més, també es recomana seguir una pràctica adequada esportiva per a mantenir la musculatura de l'esquena en perfecte estat. Tenir la zona de les lumbars fort pot evitar-te complicacions. Ara ja coneixes la informació bàsica per a començar a tractar la teua lumbàlgia. Si necessites d'un tractament personalitzat, no dubtes a visitar-nos. En Salut25 som especialistes en ortopèdia.